Referenssit Quattro Select

Tuija Klaus, Rosk’n Roll Oy Ab

MONILOKEROKERÄYSTÄ JO VUODESTA 2013

"PWS Finlandin kautta hankitut monilokeroastiat ovat olleet yhtiömme käytössä jo vuodesta 2013. Monilokeroastiassa on saman astian sisällä monta eri lokeroa eri jätelajeille. Tämä helpottaa asiakkaan arkea, kun lajitellut jätteet saa pois kodin nurkista pyörimästä kätevästi suoraan oman pihan jäteastiaan. Olemme saaneet asiakkailtamme paljon positiivista palautetta tästä ja palvelua on laajennettu alun kokeiluvaiheesta pikkuhiljaa koskemaan lähes koko toimialuettamme.

PWS Finlandin kanssa asiat ovat sujuneet kitkattomasti koko hankintaprosessin ajan. Erityisen ilahtuneita olemme siitä, miten antamamme palaute otetaan vastaan ja huomioidaan toiminnan kehittämisessä."

Rosk’n Roll: Nykyaikaista jätehuoltoa ympäristön ehdoilla Itä- ja Länsi- Uudellamaalla. Rosk’n Roll Oy:n omistajakunnat ovat läntisellä Uudellamaalla Lohja, Raasepori, Vihti, Hanko, Karkkila, Inkoo ja Siuntio sekä itäisellä Uudellamaalla Porvoo, Sipoo, Loviisa, Pornainen ja Askola. Toimialueen asukasmäärä on 230 000 ja vapaa-ajan asuntoja alueella on 28 700.

Ilkka Letonsaari, Logistiikkapäällikkö

Lakeuden Etappi, Spot-palvelu

Lakeuden Etapissa tehtiin tarkka taustaselvitys ennen päätöstä siirtyä käyttämään PWS -nelilokeroastioita. Jätteen keräilyn toteutuksesta muodostettiin 17 vaihtoehtoista mallia, joista arvioitiin erilliskeräysaste, kustannukset, päästöt, yhtenäisyys ja palvelukokemus. Uudessa SPOT-palvelussa käytetään PWS nelilokeroastioita pakkausjätteen keräilyssä 3-9 huoneiston kiinteistöillä. 

Keräily aloitettiin suunnitellusti heinäkuussa 2023, jolloin astiat oli jaettu 1300 kotitalouteen.

Kokemukset ovat olleet hyviä. Kierrätettävien materiaalien laatu on ollut hyvää ja asiakkaat ovat olleet yllättyneitä vaikutuksesta poltettavan jätteen määrään. Vuonna 2024 SPOT-palvelu laajenee noin 15000 astialla, jolloin biojätteen ja poltettavan jätteen keräys lähtee laajenemaan 1-4 huoneiston kiinteistöihin kaksilokeroastioin. Kaksilokeroastioiden käyttöön siirrytään koko toimialueella vaiheittain 2026 kevääseen mennessä.

Ingela Morfeldt, Projektipäällikkö, VA SYD

 

Kerätty kokemus antoi meille turvallisudden tunteen

”Malmön kaupungissa ja Burlövin kunnassa olemme touko-lokakuussa 2019 toimittaneet asiakkaillemme yli 52 000 Quattro Select – astiaa. PWS on vastannut logistiikasta tehokkaasti ja sujuvasti, kun he ovat hakeneet vanhoja biojäte - ja loppujäte astioita pois ja koonneet ja toimittaneet uusia astioita kaikkiin kotitalouksiin. 

PWS: n aikaisemman kokemuksen ansiosta olimme turvassa koko projektin ajan. Uusien astioiden lisäksi päätimme jakaa kolmiosaisen elektroniikkalaatikon kaikille asiakkaillemme. Kun osallistuimme Malmön omakoti messuille ja esittelimme astioita ja laatikkoa, messuvieraat muista kunnista toivoivat saavansa saman palvelun, kun he saavat astiansa.

Jo kuukauden kuluttua viimeisen astian toimittamisesta kävi ilmi, että 40% loppujätteestä väheni. Olemme myös erittäin iloisia ja kiitollisia siitä, että 95% kotitalouksista on liittynyt järjestelmään. Tämä tarkoittaa, että tulevaisuudessa lisää materiaalia voidaan lajitella ja kierrättää."

VA SYD on yksi Ruotsin suurimmista vesi- ja jätehuolto-organisaatioista, joka investoi kestävään jätevedenkäsittelyyn ja toimii ympäristöä säästävissä ratkaisuissa yhteisörakennuksessa. Teollisuudessa VA SYD:n tavoitteena on olla yksi Euroopan moderneimmista ja tehokkaimmista organisaatioista. VA SYD toimii ympäri vuorokauden, sillä on puoli miljoonaa asiakasta ja liikevaihto miljardi vuodessa.

Marcus Norrman, Projektinjohtaja / Strategi, Renhållningen Kristianstad

 

99 % VALITSI QUATTRO SELECTIN

”Me Kristianstadissa uskomme, että kaikkien jakeiden lajittelu jätteen syntypaikalla on parasta ympäristölle ja että monilokeroastiat tarjoavat erittäin hyvää palvelua asiakkaillemme. Vuonna 2017 alkoi keräysjärjestelmän muutos, joka sisälsi yli 48 000 astiaa yli 24 000 asiakkaalle sekä omakoti että loma-asunnoissa. Joten kun päätimme muokata järjestelmää, meillä on nyt käyttöaste yli 99%.

PWS hallinnoi kokonaan vanhojen ja uusien astioiden jakeluhanketta. Koordinaattoreiden huolellisen suunnittelun ja inventoinnin jälkeen PWS käsitteli uusien astioiden kokoamisen / jakelun ja vanhojen astioiden keräämisen / purkamisen erittäin hyvin ja onnistuneesti.

Näemme tänään, että loppujätteen määrä on vähentynyt ja että meillä on nyt vähemmän loppujätettä kuin biojätettä. Kerätyt jakeet ovat erittäin puhtaita, ja ne voi siirtää helposti kierrätykseen. Hyvin monet kunnan asukkaat kokevat järjestelmän positiiviseksi sen jälkeen, kun se on ollut jonkin aikaa käynnissä, ja että he ovat ennen kaikkea tottuneet siihen, miten lajitella ja kuinka täyttää astiat parhaalla mahdollisella tavalla. Monista asiakkaistamme on tullut paljon parempia lajittelijoita ennen kaikkea muovi- ja paperipakkauksissa, jotka aiemmissa keräysanalyyseissä ovat osoittaneet päätyvän loppujätteeksi.

Kristianstadissa päätimme myös, että asiakkaat saavat PWS: n suuren elektroniikkalaatikon (9 litraa), jotta asiakkaat voivat helposti kerätä lamppuja, akkuja ja pienempää elektroniikkaa niihin. Meistä tuntuu, että elektroniikkalaatikko on erittäin arvostettu ja hyvä lisäpalvelu esimerkiksi niille, joilla ei ole helppoa pääsyä kierrätyskeskukseen."

Renhållningen Kristianstad on Ruotsin vanhin kunnallinen jätehuoltoyritys ja se katsoo asioita pitkälle tulevaisuuteen.  Yrityksessä työskennellään aktiivisesti kotitalousjätteiden keräyksen kehittämiseksi Kristianstadissa. Tavoitteena on tarjota Kristianstadin asukkaille korkea palvelutaso, joka keskittyy talouteen, ympäristöhyötyihin ja saavutettavuuteen.

Katharina Olin, jätehuollon suunnittelija Bromöllan kunnan tekninen osasto

KUNNAN ASUKKAAT: – VIHDOINKIN SAIMME UUDET ASTIAT!

Bromöllan kunta on pieni kunta Skånen koillisosassa. Sen ympärillä olevilla kunnilla on jo nelilokeroastiat käytössä. Tästä oli etuna se, että pystyimme hyödyntämään järjestelmän käyttöönotossa muiden aikaisempia kokemuksia. Tämä toi turvallisuuden tunteen, kun valitsimme PWS:n ja Quattro Selectin. Kunnan asukkaat tunsivat järjestelmän jo, kun astioiden toimitukset alkoivat. 

PWS on hoitanut koko jakeluprojektin Bromöllan kunnan puolesta. Tähän on sisältynyt myös asennukset, uusien astioiden paikalleen laittamisen sekä vanhojen jäteastioiden poiskuljetuksen ja kierrätyksen. Kaikki projektissa mukana olevat ovat tehneet erittäin hyvää työtä, ja olemme erittäin tyytyväisiä sekä työhön että asioiden hoitoon.

Bromölla valitsi Quattro Select -astiat kaikkiin omakotitaloihin ja kesämökkeihin, mikä tarkoittaa noin 4 000 tilaajaa ja 8 000 astiaa. 

Kuntamme asukkaat ovat jo pitkään miettineet milloin astiat oikein tulevat. Reaktio oli usein – Vihdoinkin saimme uudet astiat! 

Meillä ei ole vielä kovin pitkää kokemusta Quattro Select -astioista, mutta mielestämme ruokajätteen lajittelu on parantunut, mikä puolestaan vähentää loppujätteen määrää. On kiinnostavaa nähdä vähän pidemmän ajan kuluttua, onko lopputulos toivomamme.

 

Fredric Andersson, jätekoordinaattori Upplands-Bro ja Patrik Magnusson, operatiivinen johtaja Sigtunan vesi- ja jätehuolto

YKSI PROJEKTI – NELJÄ KUNTAA

Omakotitalojen ja kesämökkien omistajat ottivat käyttöön nelilokeroastiat syksyllä 2020 Håbon, Knivstan, Sigtunan ja Upplands Bron kunnissa. Uuden jätteen keräysjärjestelmän käyttöönotossa päädyttiin nelilokeroastioihin, koska yhdessä tekemämme tutkimus osoitti, että nelilokeroastiat olivat paras vaihtoehto keräystulosten, ympäristön ja asiakkaiden näkökulmasta. 

Hieman alle kolmessa kuukaudessa (lokakuusta joulukuuhun 2020) PWS toimitti 42 000 nelilokeroastiaa 21 000 tilaajalle. Kuntien, jätehuoltoyritysten ja PWS:n tiiviin yhteistyön ansiosta asennustahti oli 900 astiaa päivässä.

PWS vastasi prosessin logistiikasta, johon sisältyi astioiden asentaminen, uusien nelilokeroastioiden paikalleen laitto ja tilaajien vanhojen jäteastioiden poiskuljetus ja kierrätys. PWS suoritti logistiikan erittäin ammattimaisella tavalla.

Nelilokeroastioiden käyttöönoton vaikutukset

Kiitos käänteisen valinnan (mikä tarkoittaa sitä, että nelilokeroastiat olivat kaikkien tilaajien saatavilla) sekä uuden hinnoittelun ansiosta liittymisaste oli yli 98 prosenttia.

Loppujätteiden määrä on vähentynyt merkittävästi, koska lajittelun lisääntyminen on vähentänyt poltettavaksi menevien materiaalien määrää. Muiden kuntien kokemus on osoittanut, että lajittelu kotitalouksissa on lisääntynyt huomattavasti, kun lajittelu on helppoa. Tämän olemme huomanneet myös omissa kunnissamme.

Uudet nelilokeroastiat ja keräys läheltä kotia ovat lisänneet kotitalouksien tietoisuutta syntypaikkalajittelun hyödyistä.

Kunnat Håbo, Knivsta, Sigtuna ja Upplands-Bro tekevät yhteistyötä jätekysymyksiä koskevan yhteistyösopimuksen kautta. Yhteistyö on ainutlaatuista, koska kunnat eivät ole muodostaneet uutta yhteisyritystä tai liittoa. Jokainen kunta on itsenäinen toimija. Yhteistyö perustuu synergiaan, joka johtaa kustannustehokkaaseen kokonaisratkaisuun jätteissä ja kierrätyksessä kaikissa neljässä kunnassa. 

 

 

Lars-Erik Andersson, Kuntainliiton johtaja, SÅM

LAJITTELU SUORAAN SYNTYPAIKALLA ON PARAS TAPA SÄILYTTÄÄ MATERIAALIEN PUHTAUS JA TÄMÄN QUATTRO SELECT MAHDOLLISTAA 

Quattro Select -nelilokeroastian käyttöönotto on sujunut erittäin hyvin SÅM-kuntien alueella. PWS:n kokemus on ollut meille erittäin hyödyllistä tässä työssä. Olemme uusi organisaatio ja käyttöönotossa meillä oli uutta ja osittain kokematonta henkilökuntaa. Kokemus ja osaaminen, jonka PWS oli hankkinut aikaisemmista asennuksista, helpotti paljon meidän työtämme. Jo ensimmäisessä yhteydenotossa PWS tiesi, mitä rekistereiltämme vaaditaan, jotta kaikki toimisi hyvin. Meillä on ollut säännöllisiä tapaamisia käyttöönoton kaikissa vaiheissa ja etenkin ennen astioiden toimittamista paikoilleen. 

Lajittelu suoraan syntypaikalla on paras tapa säilyttää materiaalien puhtaus ja Quattro Select mahdollistaa tämän. Samalla pystymme tarjoamaan tilaajillemme korkean palvelutason, jolloin heidän on helppo toimia oikein. Meillä on tällä hetkellä noin 22 500 tilaajaa ja kaksinkertainen määrä jäteastioita. Määrä kasvaa tasaisesti, kun yhä useammat huomaavat Quattro Selectin edut. Liittymisaste on tällä hetkellä noin 87 %. Se on hyvä luku, vaikka tavoitteemme on vielä korkeampi. Liittymisaste merkitsee sitä, että useimmat ovat tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä järjestelmään, vaikka he ennen käyttöönottoa olisivatkin suhtautuneet skeptisesti etenkin astioiden kokoon. Tilaajille koituvien etujen lisäksi tämä projekti on myös mahdollistanut rekisteriemme ajantasaistamisen, mikä on erittäin hyvä asia koko liiketoiminnallemme. Se merkitsee myös sitä, että jäteautot saavat hyvät tiedot ajoreittien suunnitteluun.

Olemme huomanneet suuren muutoksen materiaalivirroissa järjestelmän käyttöönoton jälkeen. Jätteen polttaminen on vähentynyt 40 % vuonna 2020 verrattuna vuoteen 2018. Tyhjensimme noin 14 000 elektroniikkaromulaatikkoa, mikä osoittautui myös arvostetuksi ratkaisuksi. Vuodesta 2021 alkaen olemme liittäneet myös viimeiset neljä jäsenkuntaamme Quattro Select -järjestelmään. Kun puhumme tilaajille, monet ovat yllättyneitä siitä, kuinka paljon pakkauksia he tuottavat. Toivottavasti tämä johtaa pitkällä aikavälillä siihen, että he esittävät tuottajille vaatimuksia paremmista ja kestävämmistä pakkauksista.

SÅM on lyhenne sanoista Samverkan Återvinning Miljö (=yhteistoiminta, kierrätys, ympäristö). Se on kuntainliitto, jonka muodostavat kunnat Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd ja Värnamo. SÅM pyrkii hyödyntämään tai kierrättämään kaiken syntyvän jätteen mahdollisimman pitkälle kestävän tulevaisuuden edistämiseksi.

Cecilia Holmblad, Puhtaanapitopäällikkö, NSR

JÄTTEIDEN LAJITTELU LISÄÄNTYI QUATTRO SELECT- JÄRJESTELMÄLLÄ

”Jo vuonna 2003 annoimme Helsingborgin asiakkaille mahdollisuuden valita joko Quattro Select -järjestelmän tai kaksilokeroastian. 98 % kotitalouksista valitsi Quattro Select -järjestelmän, ja he olivat erittäin tyytyväisiä. Meidän mielestämme tämä todistaa, että järjestelmä toimii hyvin. Syntypaikkalajittelu lisääntyi ja jätteen kokonaismäärä pieneni. Uskomme kotilajittelun ja käyttöönoton yhteydessä annetun informaation lisänneen asiakkaiden ympäristötietoisuutta. Nyt järjestelmä on käytössä myös Båstadin, Bjuvin ja Åstorpin kunnassa. Astiat voi sijoittaa vapaasti, sillä ne on helppo siirtää tyhjennystä varten.” NSR AB:n (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) omistajia ovat Bjuvin, Båstadin, Helsingborgin, Höganäsin, Åstorpin ja Ängelholmin kunnat. Yritys kerää ja käsittelee materiaalin kierrätettäväksi ja sillä on useita kierrätyskeskuksia. NSR vastaa Bjuvin, Åstorpin, Helsingborgin ja Båstadin kunnissa puhtaanapidosta ja palveluista kunnan asukkaille. Tavoitteena on vähentää jätemääriä ja lisätä kierrättämistä sekä yhdistää jätekuljetuksia. 

Bengt Svensson, Toimitusjohtaja, MERAB

Saimme jakeluapua

”MERAB otti käyttöön Quattro Select -järjestelmän ja antoi PWS:lle toimeksiannon toimittaa 26 000 astiaa 13 000 tilaajalle. Veimme datatiedoston PWS:n tietojärjestelmään ja käsitietokoneen avulla jakelija tarkisti koordinaatit, tunnisteet ja viivakoodit. Tällä tavalla astiat voitiin yhdistää kuhunkin tilaajaan jakelussa ja saimme takaisin päivitetyn datatiedoston, johon tiedot oli kerätty. Kaikki toimi suunnitelman mukaisesti ja toteutus oli uskomattoman sujuva. Saimme itse keskittyä juokseviin työtehtäviimme.” MERAB on jätehuolto- ja kierrätysyritys, jonka omistajia ovat Eslövin, Hörbyn ja Höörin kunnat. MERAB vastaa kuuden kierrätyskeskuksen toiminnasta ja kotitalousjätteiden keräyksestä omistajakunnissa. PWS toimitti MERABin laskuun 26 000 uutta Quattro Select -astiaa syksyllä 2012 Eslövin, Hörbyn ja Höörin kuntaan kolmessa kuukaudessa.

Dan Ohlsson, Johtaja Bälinge avfallsanläggning, Alingsås

Positiivinen kokemus kaikille osapuolille

”Alingsåsissa päätettiin tarjota kaikille omakotitalouksille Quattro Select -järjestelmää. Päätimme tehdä tämän vaiheittain aluekohtaisesti. Ensimmäisessä vaiheessa ensimmäisen viikon aikana  40 % kotitalouksista ilmoitti kiinnostuksestaan ja noin vuotta myöhemmin 70 % oli valinnut Quattro Select -järjestelmän. Olemme saaneet pelkästään positiivista palautetta. Kaikki ovat hyvin tyytyväisiä ja painottavat järjestelmän kätevyyttä, sillä kaiken voi viedä ulos astiaan ja jäteauto tulee noutamaan ne sieltä. Suunnitelman mukaan myöhemmässä vaiheessa mukaan tulevat kotitaloudet ovat kuulleet järjestelmästä ja kyselleet jo Quattro Selectiä. Tällaiset projektit ovat mukavia, koska kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.” Bälingen jätelaitos huolehtii Alingsåsin asukkaiden jätteistä. Se lähettää poltettavan jätteen eteenpäin kaukolämpölaitokselle ja ruokajätteen biokaasun tuotantoon. Kunnassa on 7 700 omakotitaloa, joille kaikille on tarjottu mahdollisuutta saada Quattro Select -järjestelmä käyttöön 2012–2014. Tavoitteena on vähentää poltettavan jätteen määrää lisäämällä orgaanisen jätteen syntypaikkalajittelua ja poistaa lehdet ja pakkaukset poltettavista jätteistä. Tämä on parantunut merkittävästi Quattro Select -järjestelmän käyttöönoton jälkeen.

Cathrine Edholm, Puhtaanapitoinsinööri, Härnösand Energi & Miljö AB

Hyvin testattu järjestelmä

”Härnösandin kunta teki päätöksen vaihtaa jätejärjestelmän saadakseen ruokajätteet lajiteltua ja vähentääkseen poltettavan jätteen määrää. Valinta kohdistui PWS:n Quattro Select -järjestelmään. Se tuntui turvalliselta valinnalta, koska sitä käytetään monissa kunnissa ja järjestelmä on hyvin dokumentoitu. 65 % tilaajista valitsi uuden monilokerojärjestelmän ja muut pitivät vanhan astian ja täydensivät sen ruokajäteastialla. Quattro Select -järjestelmä auttaa vähentämään poltettavia jätejakeita, mikä on todistettu monissa analyyseissä. PWS on antanut meille monia arvokkaita vinkkejä ja neuvoja sekä hoitanut uusien astioiden asennuksen, tunnistusmerkinnät, jakelun ja vanhojen astioiden keräyksen. Yhtiö on hoitanut koko prosessin erittäin sujuvasti ja tehokkaasti, joka on erittäin positiivista.”

Tietoa toiminnasta: Härnösand Energi och Miljö AB, HEMAB, on kunnan omistama yhtiö, joka palvelee kunnan asukkaita keräämällä ja kierrättämällä jätteet, toimittamalla kunnallispalveluita, kuten kaukolämpöä, tuulivoimaa, vettä, kaupunkiverkon ja sähköverkon.

Tietoa projektista: PWS toimitti uudet Quattro Select -järjestelmät Härnösandin kuntaan viidessä viikossa toukokuussa ja kesäkuussa 2014 Härnösand Energi och Miljö AB:n toimeksiannosta. Kotitaloudet, jotka halusivat pitää vanhat astiansa, saivat PWS:n ruokajätteelle kehittämän Bio Select -astian.